فرق خلاف و جرم در چیست؟ | فرق تخلف و جرم در چیست؟

 تخلف چیست؟

معنای لغوی تخلف، به سرپیچی کردن اشاره دارد. به همین ترتیب واژه تخلف در اصطلاح حقوقی ،به معنای سرپیچی کردن از اخلاق و عرف، و به طور کلی سرپیچی کردن از قوانین و مقررات است.

لذا می توان گفت، رعایت نکردن قواعد و قوانین در یک اداره یا سازمان دولتی یا خصوصی، در حوزه تخلفات اداری قرار می گیرد.

براساس قوانین دو نوع تخلف تعریف شده است که شامل قصور و تقصیر می شود. قصور به معنای این است که شخص خاطی، به صورت غیرعمدی و سهوا، نسبت به قوانین و مقررات و وظایف محوله به وی، کوتاهی نماید. بنابراین می توان گفت دلیل بروز قصور از جانب شخص، تنها بی اطلاعی و عدم آگاهی وی است. اما در تقصیر شخص تعمدا و از روی آگاهی از قوانین و مقررات سرپیچی می‌کند.

جرم چیست؟

بر اساس ماده ۲ قانون مجازات های اسلامی اصطلاح جرم به صراحت بیان شده است.

چنانچه انجام دادن یا انجام ندادن عملی از جانب قانون گذار مشمول مجازات باشد، آن عمل جرم به شمار می آید. بنابراین می توان گفت به هر عملی که برای آن مجازات خاصی از جانب قانون گذار در نظر گرفته شده باشد، جرم می گویند.

جرایم اقتصادی شامل چه مواردی است؟

اکنون که با تعریف روشنی از جرم و تخلف و تفاوت این دو اصطلاح آشنا شدیم. در این سرفصل از مقاله به برخی از مهم ترین انواع جرائم خواهیم پرداخت. یکی از متداول ترین این جرایم به جرایم اقتصادی مربوط می شود.

در تعریف جرایم اقتصادی می توان گفت، به طور کلی به جرایمی که ضد اقتصاد کشور و در جهت از بین بردن نظام اقتصادی انجام شود، جرایم اقتصادی می گویند. بنابراین اختلال و بر هم زدن نظام اقتصادی کشور مهم ترین ویژگی جرم اقتصادی به حساب می آید.

لذا در صورتیکه تخلف شخص به صورت کلان انجام شده باشد و این عمل اثبات شود، وی مفسد فی الارض نامیده شده و تحت اشد مجازات قرار خواهد گرفت.

انواع جرایم اقتصادی به ضرر عموم مردم خواهد بود، بنابراین در موارد بسیاری، مورد عفو و بخشش قرار نمی گیرد. از انواع این جرایم می توان به: ارتشا، اختلاس و پولشویی فرار مالیاتی و قاچاق ارز و کالا، اشاره کرد. 

جرایم رایانه ای به چه معناست؟

نوع دیگری از جرائم که آمار بالایی را به خود اختصاص داده است، به جرایم سایبری مربوط می‌شود. جرایم رایانه ای و اینترنتی به جرایمی مربوط می شود که بوسیله رایانه و در محیط سایبری صورت گیرد. به دلیل اینکه در جهان امروز استفاده از فضاهای اینترنتی و مجازی بسیار متداول است، زیرا وجود این قوانین و مقررات پیرامون جرایم رایانه ای الزامی است.

از انواع جرائم رایانه ای می توان به موارد زیر اشاره کرد:

  • مزاحمت های رایانه ای
  • کلاهبرداری اینترنتی
  • هک کردن
  • بی توجهی به قانون کپی رایت
  • جعل داده ها
  • نفوذ سایبری به اطلاعات دیگران
  • سرقت سایبری
  • انتشار اطلاعات شخصی دیگری در فضای مجازی

 جرایم تعزیری شامل چه مواردی می‌شوند؟

 به طور کلی در تعریف جرایم تعزیری می توان گفت، مجازات این جرایم مشمول حدود، قصاص و دیه نمی شود. بنابراین قانون گذار، این موارد را پیرامون جرایم تعزیری ای که نسبت به شرایط جامعه، جرم انگاری کرده است، مشخص می نماید. از جمله این موارد می توان به جزای نقدی و محرومیت از حقوق اجتماعی اشاره کرد. لذا تخفیف و تبدیل مجازات در جرایم تعزیری، تنها در صورت برقراری شرایط تخفیف، امکان پذیر است.  قانون مجازات اسلامی با در نظر گرفتن شرع مقدس برای برخی از جرایم مجازات هایی در نظر گرفته است. این جرایم شامل: جرایم حدی، همچون زنا، لواط، شرب خمر می باشند. اما، به دلیل اینکه با پیشرفت جوامع، روش های انجام جرایم نیز تغییر کرده است لذا قانون گذار، نوع دیگری از جرایم را، با در نظر داشتن نیاز و موقعیت جامعه، جرم انگاری کرده است که، جرایم تعزیری نام گذاری شده اند. 

 نتیجه گیری

همانطور که در مقاله پیش رو به فرق تخلف و‌ جرم و معنای هر یک پرداخته شد، برای هر جرم مجازات خاصی در نظر گرفته شده است. اما برای متخلف تنبیه یا مجازاتی وجود ندارد.تفاوت دیگر این دو اصطلاح به حوزه عملکردی آن ها ارتباط دارد. به طوریکه تخلف بیشتر به یک حوزه عملکردی محدود اشاره دارد. برای نمونه تخلف بیشتر به یک سازمان خاص و یا یک اداره یا صنف مرتبط است. به همین ترتیب تخلف صورت گرفته در این مراکز با عنوان تخلف اداری یا تخلف صنفی شناخته می شود.توجه داشته باشید، تخلفات اداری با عنوان فساد اداری نیز رایج است. این در حالی است که جرم حوزه وسیعتری را شامل شده و تمام افراد جامعه را در بر می گیرد. گروه وکلای عدل ایرانیان نیز آماده است تا به کلیه سوالات شما پیرامون فرق تخلف و جرم پاسخ داده و اطلاعات جامعی را پیرامون این دو مفهوم در اختیار شما قرار دهد. 

 

 

whatsapp logo phone logo phone logo

مشاوره حقوقی رایگان